Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Nagging hardware related question? Post here!
thesithlord
ROM Dongle
Posts: 16
Joined: Sun Apr 15, 2018 6:37 pm

Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby thesithlord » Thu Aug 23, 2018 6:50 pm

Hi everybody,

I bought this kit and soldered it together following the manual. But today I founded the time to fire up my QL. It booted up fine - powered it of - plugged in the interface - powered it on... only hearing some crank repeating noise from one microdrive nothing happened. After a few seconds pittily I touched one of the interface chips and got nearly burned fingers...

Powered the QL of emmidatly -removed the interface board -powered on my QL -and it booted up fine *puuuuuuhhhhh*

Only 2 chips from the interface board are getting extremely hot:
the Winbond and the Samsung one, other chips incl. voltage regulator keeping cool...


User avatar
mk79
Trump Card
Posts: 217
Joined: Sun Feb 02, 2014 10:54 am

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby mk79 » Thu Aug 23, 2018 7:06 pm

Difficult to say without any pictures, but as a first guess either the voltage regulator is bridged, providing 9V to the chips, or the chips are mounted the wrong way round?


Derek_Stewart
QL Wafer Drive
Posts: 1119
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby Derek_Stewart » Thu Aug 23, 2018 9:52 pm

Hi,

Can you post a photograph of each of the PCB.

There maybe shorted traces on the PCB.


Regards,

Derek
thesithlord
ROM Dongle
Posts: 16
Joined: Sun Apr 15, 2018 6:37 pm

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby thesithlord » Fri Aug 24, 2018 10:29 am

Well I have already checked if something is shorten etc. attached the pic's
Attachments
DSC_0249.JPG
DSC_0248.JPG


User avatar
mk79
Trump Card
Posts: 217
Joined: Sun Feb 02, 2014 10:54 am

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby mk79 » Fri Aug 24, 2018 10:55 am

When I compare this to the official photo the two Atmel chips to the left seem to be exchanged (chip 1 is near the IDE port in the official photograph).


thesithlord
ROM Dongle
Posts: 16
Joined: Sun Apr 15, 2018 6:37 pm

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby thesithlord » Fri Aug 24, 2018 2:19 pm

Thx, I changed them like on the picture, but I found something more interesting:

Jumper J6-J7 allows connect +9v with +5v and use QubIDE with a Qplane. CAUTION. Don't use this feature in a standard QL or you will destroy the Qubide. Read the original Qubide documentation.

on my one the jumper was set... hopefully it survived... will test it today later... *argh* damn it...


User avatar
mk79
Trump Card
Posts: 217
Joined: Sun Feb 02, 2014 10:54 am

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby mk79 » Fri Aug 24, 2018 2:26 pm

Well, then my first guess with the bridged voltage regulator was right after all ;-) It depends on how long you tried, I guess the chips can take a few seconds of 9V. Good luck!


thesithlord
ROM Dongle
Posts: 16
Joined: Sun Apr 15, 2018 6:37 pm

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby thesithlord » Fri Aug 24, 2018 3:28 pm

damn it...

seem's to be the chips are BBQ... screen stays black... :cry: :cry: :cry:


thesithlord
ROM Dongle
Posts: 16
Joined: Sun Apr 15, 2018 6:37 pm

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby thesithlord » Fri Aug 24, 2018 3:33 pm

Ordered a new kit... *argh* and I hoped to play this weekend with my QL... :cry: :cry: :cry:


Derek_Stewart
QL Wafer Drive
Posts: 1119
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: Sinclair QL QUBIDE interface DIY kit from Tetroid getting hot and no screen

Postby Derek_Stewart » Fri Aug 24, 2018 4:25 pm

Hi,

Does the EEPROM come ready programmed?

I have bought kit, I will let you know how I get on.


Regards,

Derek

Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest