UNZIP problem

Helpful tips and guides, also new users can ask for help here.
Jack_Free
ROM Dongle
Posts: 41
Joined: Sun Aug 30, 2015 3:31 pm

UNZIP problem

Postby Jack_Free » Fri Jan 04, 2019 8:21 pm

Hello,

I'm a newbie and I have a problem with UNZIP.
When unzipping any ZIP archive directly on QL, this error returns to me as shown in the picture.
I use UNZIP 5.32.
Command write EW win1_unzip; "-d win1_unzip_ -j win1_program_zip"

Thank you for the advice.
Jack
Attachments
IMG_20181231_092547.jpg


I do not use an emulator, just a real QL, excuse my English, I use google translator :-)
Sinclair QL + SGC, Sinclair QL+Qubide interface, Sinclair QL+QL-SD.
User avatar
NormanDunbar
Super Gold Card
Posts: 694
Joined: Tue Dec 14, 2010 9:04 am
Location: Leeds, West Yorkshire, UK
Contact:

Re: UNZIP problem

Postby NormanDunbar » Fri Jan 04, 2019 10:28 pm

64 bytes missing could mean a missing QDOS file header, perhaps?
However,

Where did the file come from? A PC? Off the internet? Etc. It could be relevant, so please give as much info as possible, thanks.


Cheers,
Norm.


Why do they put lightning conductors on churches?
If at first you don't succeed, don't take up skydiving!
If you think your job is pointless, remember, there's someone in Germany who fits indicators to BMWs.
Jack_Free
ROM Dongle
Posts: 41
Joined: Sun Aug 30, 2015 3:31 pm

Re: UNZIP problem

Postby Jack_Free » Sat Jan 05, 2019 8:14 am

Thank you very much.
Excuse my English, translates Google.

I use the Qubide interface for Sinclair QL
For example, download files here: http://www.dilwyn.me.uk/games/index.html
I'm going to be a file camel.
With the Habi editor (http://hardware.speccy.org/temp/qubide4-i.html), I save the ZIP file to the card.
The program can not be opened.

Jack

EDIT:
You were right, there really is a problem in the header.
I saved the zip file from the QL header and the file is expanded.
I'm glad it works


I do not use an emulator, just a real QL, excuse my English, I use google translator :-)
Sinclair QL + SGC, Sinclair QL+Qubide interface, Sinclair QL+QL-SD.
User avatar
dilwyn
Mr QL
Posts: 1467
Joined: Wed Dec 01, 2010 10:39 pm
Location: Wales
Contact:

Re: UNZIP problem

Postby dilwyn » Sat Jan 05, 2019 10:10 am

I've just checked the zip file on the website by downloading and unzipping. I can confirm that the zip file itself is OK - the program executes normally.

I'm afraid I don't have knowledge of the Habi image editor for Qubide to know what issues there might be when using that.


Dilwyn
All things QL: see www.dilwyn.me.uk
User avatar
tofro
QL Wafer Drive
Posts: 1552
Joined: Sun Feb 13, 2011 10:53 pm
Location: SW Germany

Re: UNZIP problem

Postby tofro » Sat Jan 05, 2019 10:22 am

The Habi editor has a checkbox "Options"->"Headers"->"Extract"

I'm pretty sure both "Extract" and "QL" need to be checked when moving a file from the PC to the QL file system and unchecked when transferring the other way round.

You should play with these settings, it looks like you have these wrong.

Tobias


ʎɐqǝ ɯoɹɟ ǝq oʇ ƃuᴉoƃ ʇou sᴉ pɹɐoqʎǝʞ ʇxǝu ʎɯ 'ɹɐǝp ɥO
Jack_Free
ROM Dongle
Posts: 41
Joined: Sun Aug 30, 2015 3:31 pm

Re: UNZIP problem

Postby Jack_Free » Sun Jan 06, 2019 4:55 pm

Yes it is, the problem is in the setup.
When saving files to a card, it is necessary to tick OPTION - HEADERS - QL even if ZIP files are saved.
I have used this option only for BAS files
And they were functional.
I saved the _ZIP files without a QL header, and that was the problem.


I do not use an emulator, just a real QL, excuse my English, I use google translator :-)
Sinclair QL + SGC, Sinclair QL+Qubide interface, Sinclair QL+QL-SD.
User avatar
NormanDunbar
Super Gold Card
Posts: 694
Joined: Tue Dec 14, 2010 9:04 am
Location: Leeds, West Yorkshire, UK
Contact:

Re: UNZIP problem

Postby NormanDunbar » Sun Jan 06, 2019 7:13 pm

Glad you were able to work it out.


Cheers,
Norm.


Why do they put lightning conductors on churches?
If at first you don't succeed, don't take up skydiving!
If you think your job is pointless, remember, there's someone in Germany who fits indicators to BMWs.
JihemB
ROM Dongle
Posts: 8
Joined: Thu Jan 17, 2019 1:38 pm

Re: UNZIP problem

Postby JihemB » Tue Feb 12, 2019 3:44 pm

Hello.

I have a QL with a Tetroid (disc controller + 780k memory), and have problems using the -d option.
Whenever I write something like

Code: Select all

EW ram1_unzip; "-d ram2_ flp1_program_zip"

or

Code: Select all

EW ram1_unzip; "-d flp2_ flp1_program_zip"

I get the "xxx not found" (or something like that where xxx is ram2_ or flp2_).

What is wrong with my unzip usage ?


User avatar
dilwyn
Mr QL
Posts: 1467
Joined: Wed Dec 01, 2010 10:39 pm
Location: Wales
Contact:

Re: UNZIP problem

Postby dilwyn » Tue Feb 12, 2019 5:49 pm

I have just tried the command on QPC2, that works. I use Unzip version 5.32

I'm assuming that the copy of Unzip is really in ram1_ and the zip file is also where the command says it is. Hopefully, the zip file has a '_' before the extension, not a '.'

On some systems, there should be no space between -d and the drive name, but on my QPC2 setup, it seems to work with either -dram1_ or -d ram1_

Can also be tested by using a pair of commands such as

DATA_USE ram1_ : EW ram1_unzip;"flp1_program_zip"


Dilwyn
All things QL: see www.dilwyn.me.uk
User avatar
pjw
Gold Card
Posts: 497
Joined: Fri Jul 11, 2014 8:44 am
Location: Norway
Contact:

Re: UNZIP problem

Postby pjw » Tue Feb 12, 2019 6:47 pm

Looks like your version of unzip may need the commands the other way round, ie not

Code: Select all

EW ram1_unzip; "-d flp2_ flp1_program_zip"

but

Code: Select all

EW ram1_unzip; "flp1_program_zip -d flp2_ "


Per
Be wary of large West-Coast corporations bearing gifts!
- Ancient Trojan proverb

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests