How to start programming with assembly?

Anything QL Software or Programming Related.
Derek_Stewart
QL Wafer Drive
Posts: 1966
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: How to start programming with assembly?

Postby Derek_Stewart » Sat Jun 27, 2015 10:52 pm

Hi,

You would be better using: - Q-Mac Macro Assembler, Quanta version, which is available on Dilwyn Jones's Web Site.

Also why not use QPC2 or SMSQEmulator both are free and SMSQEmulator is still in devlopment.


Regards,

Derek
g0blinish
ROM Dongle
Posts: 30
Joined: Mon Jun 22, 2015 11:54 am

Re: How to start programming with assembly?

Postby g0blinish » Sun Jun 28, 2015 4:01 am

tofro wrote:Just seen:

The SEXEC in your above post is wrong.

Instead of

Code: Select all

30 SEXEC win1_asm2,55856,4096

it should read

Code: Select all

30 SEXEC win1_asm2,a,55856,4096


You have definitively saved something, but most probably not the code you have loaded to address a ;)

Tobias


but issue in line 20

Derek_Stewart wrote:Hi,

You would be better using: - Q-Mac Macro Assembler, Quanta version, which is available on Dilwyn Jones's Web Site.

Also why not use QPC2 or SMSQEmulator both are free and SMSQEmulator is still in devlopment.

Same error message with Q-Mac if i choose ZIP file in Qemulator.

SMSQEmulator
Image
QPC2? no, thanks


Wimdev
ROM Dongle
Posts: 29
Joined: Fri Feb 28, 2014 4:40 am
Location: Livermore, CA

Re: How to start programming with assembly?

Postby Wimdev » Sun Jun 28, 2015 4:09 am

The adder assembler only runs on 128Kb QLs. If you run it under Qemulator with more than that, it won't make it through its start-up screen (I just double-checked). I'm not seeing the 'bad or changed medium' error though. Perhaps your copy of asm is corrupt?

Wim


g0blinish
ROM Dongle
Posts: 30
Joined: Mon Jun 22, 2015 11:54 am

Re: How to start programming with assembly?

Postby g0blinish » Sun Jun 28, 2015 4:10 am

Image

seems byte 6-9 is file length. for amiga_exe(35 520 bytes) value doesn't related to $11, $70.


g0blinish
ROM Dongle
Posts: 30
Joined: Mon Jun 22, 2015 11:54 am

Re: How to start programming with assembly?

Postby g0blinish » Sun Jun 28, 2015 4:11 am

Wimdev wrote: Perhaps your copy of asm is corrupt?
Wim


downloaded from "Dilwyn Jones's Web Site".


Wimdev
ROM Dongle
Posts: 29
Joined: Fri Feb 28, 2014 4:40 am
Location: Livermore, CA

Re: How to start programming with assembly?

Postby Wimdev » Sun Jun 28, 2015 4:22 am

Okay, I just download that version too. It's a zip file, so download as is, and put it somewhere. Under QEmulator, attach the zip file to slot 1 (as ZIP/QLPAK). If you do dir flp1_ (or win1_) you should see asm, asmhelp, asmtext, and boot. Just type exec_w flp1_asm and it should run, provided you only have 128 Kb on your emulator.

Wim


Wimdev
ROM Dongle
Posts: 29
Joined: Fri Feb 28, 2014 4:40 am
Location: Livermore, CA

Re: How to start programming with assembly?

Postby Wimdev » Sun Jun 28, 2015 4:30 am

Ah, I just realize that the zip file on Dylwin's site is actually from me. That boot file looked awfully familiar. Anyway, it appears I'm about the only one who uses the Adder assembler. If it's not working for you, or you'd like a more modern implementation, there's plenty of other options (also at Dylwin's site). The GST macro assembler comes to mind.

Wim


g0blinish
ROM Dongle
Posts: 30
Joined: Mon Jun 22, 2015 11:54 am

Re: How to start programming with assembly?

Postby g0blinish » Sun Jun 28, 2015 5:08 am

No, same error:( masybe reason in .ZIP with metadata?
Qemulator runs with 128K.


g0blinish
ROM Dongle
Posts: 30
Joined: Mon Jun 22, 2015 11:54 am

Re: How to start programming with assembly?

Postby g0blinish » Sun Jun 28, 2015 5:30 am

Adder not works on QLAY2, configuration is 128K.

it runs after 'ew win1_asm' folder WIN1 has asmhelp and asmtext too. There are logo and no responce(


Derek_Stewart
QL Wafer Drive
Posts: 1966
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: How to start programming with assembly?

Postby Derek_Stewart » Sun Jun 28, 2015 10:27 am

Hi,

I have just had a quick look at the the ADDR assembler in a disassembler, looks a really badly written piece of software. QMAC is far better and has macro facilities.

I am not sure why you need to SEXEC the ASM assmbler file, if you unzip the file in a QL environment, the executable header will be intact.


Regards,

Derek

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests