An AH QL, need some more information

Nagging hardware related question? Post here!
User avatar
grafvonb
Bent Pin Expansion Port
Posts: 80
Joined: Sat Jan 05, 2019 7:54 am
Location: Frankfurt/Germany

An AH QL, need some more information

Postby grafvonb » Sat Jun 06, 2020 12:35 pm

I just got a "new" QL in my collection and "print ver$" shows "AH" as response. If I try to run any well know software I have it often fails because of problems with basic?
Seems to be very first model of QL, isn't (SN D06-004598)? Pls look at the picture attached. Which issue is it? What about this ROM "tower"? Any more infos about this version? Is it something special?

IMG_20200606_120101 small.jpg


Loving QL & ZX Spectrum & Amiga...
User avatar
Cristian
Super Gold Card
Posts: 739
Joined: Mon Feb 16, 2015 1:40 pm
Location: Veneto

Re: An AH QL, need some more information

Postby Cristian » Sat Jun 06, 2020 12:53 pm

It looks as an Issue 5. On the board you can find "ISS 5" or "ISS 6" printed near the serial ports, at the right of the printed Sinclair logo.
AH is one of the very first official Roms, and has several bugs. Anyway, the QL was accompained with the Psion software, so at least Abacus, Quill, Easel, Archive and Chess are supposed to run


User avatar
grafvonb
Bent Pin Expansion Port
Posts: 80
Joined: Sat Jan 05, 2019 7:54 am
Location: Frankfurt/Germany

Re: An AH QL, need some more information

Postby grafvonb » Sat Jun 06, 2020 12:58 pm

Thanks, I cannot see the issue because it is cut off (you can see it on the picture).

The problem with the ROM is, it is wired to some other elements so I cannot exchange it. Or maybe there is a way to do it?

And the ROMs description is written by hand. Is it not unusual?
Last edited by grafvonb on Sun Jun 07, 2020 7:02 am, edited 1 time in total.


Loving QL & ZX Spectrum & Amiga...
Derek_Stewart
QL Wafer Drive
Posts: 1835
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: An AH QL, need some more information

Postby Derek_Stewart » Sat Jun 06, 2020 1:47 pm

Hi,

Someone has made a bad attempt at adding eproms to the QL ROM sockets.

AH ROMs, are an early version of QDOS, which has lots of bugs in it, I usually only use JS ROMs, but Minerva is the best operating system for a QL.


Regards,

Derek
User avatar
tofro
QL Wafer Drive
Posts: 1964
Joined: Sun Feb 13, 2011 10:53 pm
Location: SW Germany

Re: An AH QL, need some more information

Postby tofro » Sat Jun 06, 2020 5:51 pm

Derek_Stewart wrote:Hi,

Someone has made a bad attempt at adding eproms to the QL ROM sockets.

AH ROMs, are an early version of QDOS, which has lots of bugs in it, I usually only use JS ROMs, but Minerva is the best operating system for a QL.


Derek,
that someone very probably was Sinclair themselves.

Early QLs (the generation after the one that had the infamous "dongle" - this build stage practically is the "internal version" of that) were produced that way and actually shipped to customers.

Issue 5 mainboards have a jumper field that allows such piggy-pack configurations. If the QL is still in this state today, that simply means it never went back to Sinclair for an upgrade or repair -like many.

@grafvonb

If you want to use this QL, I agree with Derek that you should probably upgrade to a much later, minimum JS ROM - AH is so bug-ridden, it really is a pain to use.

In case you're thinking of collector's value: Not really. AH ROM in EPROM is not very rare, it's simply very bad :) - Also, even with modern components it would be dead easy to re-create the version.

If you browse this forum, I seem to recall there's a description somewhere here on how to modify an issue 5 AH board for more modern ROM/EPROM configurations.

Tobias


ʎɐqǝ ɯoɹɟ ǝq oʇ ƃuᴉoƃ ʇou sᴉ pɹɐoqʎǝʞ ʇxǝu ʎɯ 'ɹɐǝp ɥO
User avatar
janbredenbeek
Gold Card
Posts: 388
Joined: Wed Jan 21, 2015 4:54 pm
Location: Hilversum, The Netherlands

Re: An AH QL, need some more information

Postby janbredenbeek » Sat Jun 06, 2020 9:58 pm

The AH ROM doesn't have much more bugs than JM, I believe only two. It was the first version known to be reasonably stable after the 'dongle' versions FB and PM.

Nevertheless, if you can re-program the EPROMS then Minerva is the operating system of choice.

Jan


User avatar
mk79
Super Gold Card
Posts: 611
Joined: Sun Feb 02, 2014 10:54 am
Location: Esslingen/Germany
Contact:

Re: An AH QL, need some more information

Postby mk79 » Sun Jun 07, 2020 12:05 am

tofro wrote:If you browse this forum, I seem to recall there's a description somewhere here on how to modify an issue 5 AH board for more modern ROM/EPROM configurations.
I added some description to the QL-SD manual https://www.kilgus.net/soft/QL-SDv2_User_Manual.pdf

Marcel


User avatar
grafvonb
Bent Pin Expansion Port
Posts: 80
Joined: Sat Jan 05, 2019 7:54 am
Location: Frankfurt/Germany

Re: An AH QL, need some more information

Postby grafvonb » Sun Jun 07, 2020 7:01 am

Guys, many thanks for your explanation. I will keep this QL as it is. I got six others I can use to play with :).


Loving QL & ZX Spectrum & Amiga...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests