Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

A place to discuss general QL issues.

Do you use a Mouse on your QL ?

Poll ended at Mon Apr 22, 2019 12:21 am

Yes
12
67%
No
6
33%
 
Total votes: 18
Andrew
Trump Card
Posts: 233
Joined: Tue Jul 17, 2018 9:10 pm

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby Andrew » Fri Apr 12, 2019 5:23 pm

Artificer wrote:It might be the PS2 mouse. Not all PS2 mice know the serial protocol but again PS2/Serial mice are rare these days. http://qlheaven.blogspot.com/2017/08/mouse-woes.html

It's a smart convertor, not an adaptor. It converts PS/2 to serial protocol
http://trolsoft.ru/en/sch/mouse-ps2-to-serial


Derek_Stewart
QL Wafer Drive
Posts: 1430
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby Derek_Stewart » Fri Apr 12, 2019 7:35 pm

Hi,

I have a mouse attached on Q68, Q60, QXL, TT030+QVME, SGC Aurora + Superhermes, ICE Mouse and BBQL with QIMI. Also Emulators as well.

But I prefer to use the keyboard with Hotkeys and ALT keys.

I have voted for using a mouse, but I seldom use it...

I have some QIMI interfaces with broken pins, which I will make available when repaired.


Regards,

Derek
User avatar
Cristian
Super Gold Card
Posts: 624
Joined: Mon Feb 16, 2015 1:40 pm
Location: Veneto

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby Cristian » Fri Apr 12, 2019 7:54 pm

This is an example of optical serial mouse. I don't know if it works with QL.
https://www.amazon.com/gp/offer-listing/B00LOXJLCU/ref=dp_olp_new_mbc?ie=UTF8&condition=new
Image

And this is a converter. It seems simple to made by yourself:
https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=46&t=42862
Image


swensont
Forum Moderator
Posts: 156
Joined: Tue Dec 06, 2011 3:30 am
Location: SF Bay Area
Contact:

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby swensont » Fri Apr 12, 2019 7:59 pm

I used Albin Hessler's serial mouse software. I built an adapter that converted the PC serial mouse to work on the QL serial port. I had a logitech trackball mouse. I used mostly Qascade for starting applications and used MicroEmacs a lot, which was PE enabled.

Tim


User avatar
Sparrowhawk
Trump Card
Posts: 243
Joined: Wed Dec 15, 2010 12:33 pm
Location: @131072
Contact:

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby Sparrowhawk » Fri Apr 12, 2019 10:44 pm

I voted no although both my real QL (SuperQBoard) and my Q68 have one. I just never use them!


a.k.a. Jean-Yves !
User avatar
Dave
SandySuperQDave
Posts: 2415
Joined: Sat Jan 22, 2011 6:52 am
Location: Austin, TX
Contact:

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby Dave » Fri Apr 12, 2019 11:57 pm

And that's the crux of the question. Not do you have a mouse, but do you use a mouse?


User avatar
SinclairSociety
Bent Pin Expansion Port
Posts: 76
Joined: Fri Feb 22, 2019 6:17 pm

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby SinclairSociety » Sat Apr 13, 2019 12:31 am

Dave wrote:And that's the crux of the question. Not do you have a mouse, but do you use a mouse?


Indeed, that is why my poll was "Do you use a Mouse on your QL".

Figured many may own one but never use it.

Then elaborate on what they use it for.

:D

TJ


Sinclair Computers are AWESOME!!
User avatar
pjw
Super Gold Card
Posts: 531
Joined: Fri Jul 11, 2014 8:44 am
Location: Norway
Contact:

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby pjw » Sat Apr 13, 2019 12:34 am

Do I have a mouse? No, I have mice! Here are a few of them:
Mice.jpg


Per
Be wary of large West-Coast corporations bearing gifts!
- Ancient Trojan proverb
User avatar
Peter
Aurora
Posts: 849
Joined: Sat Jan 22, 2011 8:47 am

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby Peter » Sat Apr 13, 2019 9:17 am

Artificer wrote:The Q68 which I have has a PS2 mouse connection but I found that a modern PS2 mouse did not work with it and am using an old USB mouse from Tesco with a USB to serial adapter which works perfectly.

Just for clarification: In principle, all PS/2 mice or USB+PS/2 combo mice, with or without wheel, old or new, should work with the Q68. Problems are very rare.

One case turned out a half-defective mouse, which worked on one PC but failed on others. The Q68 starts up much faster than a PC, so in another case, a mouse powered up too slow.
But PS/2 mice are cheap and easy to get. So deep investigations are probably not worth the time.

On original QLs, I do not use mice, just on Q60 and Q68. I simply can not type well on on the QL keyboard. Consequently I spend so little time that cursor keys are sufficient.


User avatar
dilwyn
Mr QL
Posts: 1507
Joined: Wed Dec 01, 2010 10:39 pm
Location: Wales
Contact:

Re: Poll: Do you use a Mouse on your QL ?

Postby dilwyn » Sat Apr 13, 2019 11:37 am

I have a mouse of some type on all my systems, and unless I am specifically using or testing a non-mouse driven program I always connect and use the mouse as most of the programs I use day-to-day are all pointer driven. I hate trying to use the cursor keys to control pointer driven software.

My system of choice is QPC2 on a PC, but have 2 QLs and an Aurora system, which are not permanently set up due to lack of space.

One QL has a QIMI interface with Atari-style mouse. I use a QIMI mouse on the Aurora. The second QL has a SERmouse, but I have mislaid the adaptor cable so is currently not in use.

Wasn't always that way. My introduction to pointer environment in the days of QRAM and then QPAC2 did not go smoothly, for a long time I preferred keyboard use on QL and it was largely only thanks to people like Norman Dunbar that I gradually became a convert to using a mouse. I hate to admit it, but moving from an old DOS PC to Windoze at work was also a factor in becoming a convert to using QL mice as I became more and more used to a mouse on the PC.


Dilwyn
All things QL: see www.dilwyn.me.uk

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests