Q68 and Easymenu

Anything QL Software or Programming Related.
daniel_baum
ROM Dongle
Posts: 39
Joined: Sat Aug 26, 2017 11:58 am

Q68 and Easymenu

Postby daniel_baum » Wed Dec 27, 2017 6:12 pm

Hi all,

Has anuone tried running Easymenu (from EasyPtr 4) on the Q68?

It seems very reluctant to run. When attempting to run it, it seems to hang for a while, and then shows up in the task list with no display. I have not been able to get it to run from this state.

The only way I've managed to get it to run is to run it is a separate SBASIC. Once it loads, you have to pick it, and then wait, and it will eventually show up and apparently run normally.

I get this result both on the included Q68 SD-Card, and my own, so it seems to be a general problem.

Rgds,

D.


Derek_Stewart
Aurora
Posts: 851
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: Q68 and Easymenu

Postby Derek_Stewart » Wed Dec 27, 2017 9:13 pm

Hi Daniel,

Easyptr 4 will probably default to run in a Hi-Colour mode.

Have you tried the Q68 Hi-Colour modes. DISP_MODE 6 512 x 384 is the fastest Hi-Colour mode.

I do not have any Q68 to try this out... all sold.

If there is a problem with the Q68 SMSQ/E, send tge destails of the problem to me via PM and I will forward them to Wolfgang Lenerz. Or post the problem in the QL-Users list both Wolfgang and Marcel read the list.

I have sent Wolfgang an email to establish if tgere is a bug in the Q68 SMSQ/E.


Regards,

Derek
daniel_baum
ROM Dongle
Posts: 39
Joined: Sat Aug 26, 2017 11:58 am

Re: Q68 and Easymenu

Postby daniel_baum » Wed Dec 27, 2017 9:29 pm

Derek_Stewart wrote:Hi Daniel,

Easyptr 4 will probably default to run in a Hi-Colour mode.

Have you tried the Q68 Hi-Colour modes. DISP_MODE 6 512 x 384 is the fastest Hi-Colour mode.

I do not have any Q68 to try this out... all sold.

If there is a problem with the Q68 SMSQ/E, send tge destails of the problem to me via PM and I will forward them to Wolfgang Lenerz. Or post the problem in the QL-Users list both Wolfgang and Marcel read the list.


Hi Derek,

I'll check it out tomorrow and let you know.

A couple more details:

- The other EasyPtr apps work fine.
- EasyMenu works fine on SMSQ/E 3.32 on QPC2, so the problem seems to be limited to the Q68.

Meanwhile, everything else that I've tried seems to work perfectly well.

Thanks,

D.


User avatar
Peter
Gold Card
Posts: 487
Joined: Sat Jan 22, 2011 8:47 am

Re: Q68 and Easymenu

Postby Peter » Wed Dec 27, 2017 10:26 pm

daniel_baum wrote:- EasyMenu works fine on SMSQ/E 3.32 on QPC2, so the problem seems to be limited to the Q68.

Any other native hardware to try? SGC?


daniel_baum
ROM Dongle
Posts: 39
Joined: Sat Aug 26, 2017 11:58 am

Re: Q68 and Easymenu

Postby daniel_baum » Thu Dec 28, 2017 6:14 am

Peter wrote:
daniel_baum wrote:- EasyMenu works fine on SMSQ/E 3.32 on QPC2, so the problem seems to be limited to the Q68.

Any other native hardware to try? SGC?


No, the Q68 is the first hardware "QL" that I've owned since I had a real QL a very long time ago. Since then I've only used software emulations.

D.


Derek_Stewart
Aurora
Posts: 851
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: Q68 and Easymenu

Postby Derek_Stewart » Thu Dec 28, 2017 9:02 am

HI Daniel,

Here is the reply from Wolfgang:

Wolfgang wrote:Hi Derek,

Easymenu runs on the Q68. It just takes a VERY long time to load (1-3 mins depending on the screen mode). Just be patient. Once loaded, it runs ok.

I think that Easymenu is a compiled program, do you know whether the source code is available for it?

Tested in modes 1,4,7.

Regards

Wolfgang

NB: please let people know that they can ask those questions directly of me through the mailing list.

derek@q40.de wrote:On 27/12/2017 22:25, Derek wrote:
> Hi Wolfgang,
> There has been a question posted on the QL Forum:
> http://www.qlforum.co.uk/viewtopic.php? ... 821#p20816
> Of an issue with Easymenu not starting up correctly on the Q68.
> I do not have a Q68 to try Easyptr4, to all Q68s being sold.
> Can you try Easyptr4 on your Q68.
> Can Easyptr4 run in a non-Hi-Colour mode?
> RegardsDerek
>



Regards,

Derek

Return to “Software & Programming”

Who is online

Users browsing this forum: Martin_Head and 1 guest