My Pandora Aurora Super QL Project

The Thor, Aurora, Q40 and Q60 etc. are discussed here.
User avatar
vanpeebles
Commissario Pebbli
Posts: 1807
Joined: Sat Nov 20, 2010 7:13 pm
Location: North East UK

My Pandora Aurora Super QL Project

Postby vanpeebles » Wed Jun 24, 2015 11:18 am

I just thought I'd post some pics and thoughts on one of the more empty parts of the forum detailing my recent Pandora/Aurora acquisition. I already had the super gold card. The Pandora came with the Aurora plus a Q plane and a Super Hermes. It needed assembling and all the ports fitting etc.

Image

The Q plane is not really suited for the Pandora case so I made a card support from some lego to take the weight of the super gold. I also made up a 5v lead for the super gold.

Image

At the moment the only storage is two 2.88 floppy drives (which I didn't know about, so an added bonus). The second drive is very noisy though and doesn't work well, is it possible to add a third standard PC 1.44 drive to the second floppy drive on the SGC? So I'd have flp3_?

The next stage is to track down some proper storage, the qubide clone is not keen on working with it (and not designed too which is fair enough :) ) I also have a nice enermax ATX psu so maybe fit that with an AT to ATX adapter? Although it's not really needed at the moment.

Image


User avatar
1024MAK
Gold Card
Posts: 459
Joined: Sun Dec 11, 2011 1:16 am
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby 1024MAK » Wed Jun 24, 2015 2:19 pm

vanpeebles wrote:The Q plane is not really suited for the Pandora case so I made a card support from some lego to take the weight of the super gold.
Nice, but I cannot see the Lego :(

Mark


QL, Falcon, Atari 520STFM, Atari 1040STE, more PC's than I care to count and an assortment of 8 bit micros (Sinclair and Acorn)(nearly forgot the Psion's)
User avatar
vanpeebles
Commissario Pebbli
Posts: 1807
Joined: Sat Nov 20, 2010 7:13 pm
Location: North East UK

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby vanpeebles » Wed Jun 24, 2015 2:56 pm

The black stuff with holes on the middle photo. Not the best picture/lighting sadly :(


User avatar
Derek_Stewart
Aurora
Posts: 811
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby Derek_Stewart » Wed Jun 24, 2015 3:28 pm

Hi,

Looks great, the Pandora case gives a great level of portability. Will you bring to a QL Show?

The Qplane does give alot of noise, I have one built into a Black PC Case, just need to get one of my Super Gold Cards or Gold working to make a nice system.

The Mplane is better, but it went to the USA for manufacture, pity, as I could built them as with the Romdisq.


Regards,

Derek
User avatar
1024MAK
Gold Card
Posts: 459
Joined: Sun Dec 11, 2011 1:16 am
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby 1024MAK » Wed Jun 24, 2015 7:27 pm

Ahh, now I know where to look, I can now kinda see (still needs my imagination to help out though) :P

Have you ever thought about working in the military, if you can pull off the same trick by hiding a main battle tank, you would make millions :lol:

Mark


QL, Falcon, Atari 520STFM, Atari 1040STE, more PC's than I care to count and an assortment of 8 bit micros (Sinclair and Acorn)(nearly forgot the Psion's)
User avatar
vanpeebles
Commissario Pebbli
Posts: 1807
Joined: Sat Nov 20, 2010 7:13 pm
Location: North East UK

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby vanpeebles » Wed Jun 24, 2015 7:28 pm

It would be nice to take it to some shows :) I'll keep an eye out for a different backplane an d an original qubide too :)

Hehehe I'll see if I can take some better pics.


User avatar
vanpeebles
Commissario Pebbli
Posts: 1807
Joined: Sat Nov 20, 2010 7:13 pm
Location: North East UK

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby vanpeebles » Tue Aug 18, 2015 8:34 pm

Does anyone know if it's possible to set the screen resolution using qdos or do you need to be running smsq? :?


User avatar
dilwyn
Mr QL
Posts: 1235
Joined: Wed Dec 01, 2010 10:39 pm
Location: Wales
Contact:

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby dilwyn » Tue Aug 18, 2015 9:24 pm

vanpeebles wrote:Does anyone know if it's possible to set the screen resolution using qdos or do you need to be running smsq? :?

You need to be running SMSQ/E.

QDOS does not support either the higher resolution or higher colour modes (unless you write your own code for QDOS!)


Dilwyn
All things QL: see www.dilwyn.me.uk
User avatar
tofro
QL Wafer Drive
Posts: 1192
Joined: Sun Feb 13, 2011 10:53 pm
Location: SW Germany

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby tofro » Tue Aug 18, 2015 9:28 pm

Peter,

I don't (unfortunately) have an Aurora, so don't know from own experience, but

with one of the later PEs you should be able to use GD2.

Tobias


User avatar
vanpeebles
Commissario Pebbli
Posts: 1807
Joined: Sat Nov 20, 2010 7:13 pm
Location: North East UK

Re: My Pandora Aurora Super QL Project

Postby vanpeebles » Tue Aug 18, 2015 9:52 pm

I've managed to get it working using smsq, although with a small window top left. Which from reading the manual, I need to adjust some window# values. The confusion was due to a misunderstanding in thinking that smsq wasn't keen on the hxc drive. :D

I'm currently locked in battle trying to get smsq working on a newly acquired hxc floppy drive emulator thingy. Lots of head scratching, much cursing but slow progress! :lol:

Will the Aurora only boot from flp1_ or should I be ok with the hxc as flp3_?



Return to “Compatibles Corner”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest