Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Nagging hardware related question? Post here!
olliraa
ROM Dongle
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2012 6:48 pm

Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby olliraa » Sun Feb 05, 2012 1:20 pm

So, I got me a 2-drive bundle with the Microperipherals Floppy interface. Unfortunately there was no psu for the first drive. Would someone be willing to part ways with one?

Another thing: Where can I get the qjump roms (to make the drives flp instead of flv etc) for the Microperipherals Floppy interface?


RWAP
RWAP Master
Posts: 2247
Joined: Sun Nov 28, 2010 4:51 pm
Location: Stone, United Kingdom
Contact:

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby RWAP » Sun Feb 05, 2012 1:35 pm

I have a load of chips here from different interfaces, but none of the QJUMP upgrade chips I am afraid.

I also don't have a MicroP power supply....


Dave
SandySuperQDave
Posts: 1452
Joined: Sat Jan 22, 2011 6:52 am
Location: Austin, TX
Contact:

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby Dave » Sun Feb 05, 2012 6:49 pm

It would be well worth your while making images of the ROMs - someone in the community could go in and edit them for you and burn you a new copy, and also attach the latest TK2 to it...


olliraa
ROM Dongle
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2012 6:48 pm

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby olliraa » Mon Feb 06, 2012 9:08 am

Ok, if the psu itself is hard to find, I'd be very grateful for the specs of the psu. The wiring can't be that complicated as is uses a "standarad" DIN6-plug. Anyone with info on the psu?


User avatar
Mr_Navigator
QL Fanatic
Posts: 782
Joined: Mon Dec 13, 2010 11:17 pm
Location: UK, Essex
Contact:

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby Mr_Navigator » Mon Feb 06, 2012 10:12 am

Without knowing a bit more about the drive casing and connections it is a bit difficult, however if this is a standard 3.5 drive inside the casing with the 4 inline connector black red yellow black cable, then this should be fairly straight forward to construct out of an old PC power supply (if you know what your doing)

I think I have one of these twin-drives in my set-up waiting for me to set it up, I will look tonight and see.

I may have an eprom with the recoded FLP also, again amongst my stuff...


-----------------------------------------------------------------------------------
QLick here for the Back 2 the QL Blog http://backtotheql.blogspot.co.uk/
User avatar
belg4rion67
Trump Card
Posts: 175
Joined: Sun Feb 20, 2011 6:15 pm
Location: Milan - Italy

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby belg4rion67 » Mon Feb 06, 2012 9:10 pm

olliraa wrote:Ok, if the psu itself is hard to find, I'd be very grateful for the specs of the psu. The wiring can't be that complicated as is uses a "standarad" DIN6-plug. Anyone with info on the psu?


Another tip: as I assembled for my QL a double disk-drive system, for power supply I used a small wall-block psu with 5 volt output that is the only voltage needed by disk drives: I cut out from an old PC power supply two floppy drive power plugs and I used it to create a new psu :D It works fine!


Only original hardware! :)
olliraa
ROM Dongle
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2012 6:48 pm

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby olliraa » Tue Feb 07, 2012 8:43 am

Another tip: as I assembled for my QL a double disk-drive system, for power supply I used a small wall-block psu with 5 volt output that is the only voltage needed by disk drives: I cut out from an old PC power supply two floppy drive power plugs and I used it to create a new psu :D It works fine!


The floppy only requires 5v? I thought it also needs the 12v line, but hey I'm a true beginner when it comes to electronics :shock: If it really works with just 5v, it's very easy indeed to get myself a psu and make the wiring for the original DIN6.


dex
Trump Card
Posts: 175
Joined: Thu Dec 23, 2010 1:40 pm

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby dex » Tue Feb 07, 2012 9:50 am

olliraa wrote:The floppy only requires 5v?

True for standard 3.5" drives.


olliraa
ROM Dongle
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2012 6:48 pm

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby olliraa » Wed Feb 08, 2012 7:31 am

True for standard 3.5" drives.


I opened up the Microperipherals 1. drive and both yellow (5v?) and red (12v?) are connected (see attached image). Should I be able to use the drive with only 5 volts then? Sorry for being a pita ;)

mp.jpg


Dave
SandySuperQDave
Posts: 1452
Joined: Sat Jan 22, 2011 6:52 am
Location: Austin, TX
Contact:

Re: Anyone with a psu for Microperipherals Floppy Interface?

Postby Dave » Wed Feb 08, 2012 4:25 pm

On some mechanisms from that era, the 5v ran the electronics and the 12v ran the motor.

It might be that your mechanism won't operate correctly without 12v.



Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests